Étude qualitative de la croissance cristalline de HLnP2O7·3H2O ; (Ln = La, Gd)
Résumé
The effect of reagents concentration, pH, and temperature on the crystallization of HLnP2O7·3H2O (Ln=La, Gd) has been determined separately. The results show that the crystallization is enhanced at ambient temperature, by reducing reagents concentrations and using an optimal value of pH. Monocrystals of HLaP2O7·3H2O and HGdP2O7·3H2O have been obtained respectively with a length of 150 µm and 700 µm. The observation of HGdP2O7·3H2O crystal state at different times of synthesis using optical microcopy indicates that the growth follows a bi-dimensional nucleation mechanism. ------------------------------------------------------------------- L'influence de la concentration des réactifs, du pH et de la température, ont été étudiées séparément pour déterminer les conditions d'obtention des cristaux HLnP2O7·3H2O (Ln = La, Gd). Les résultats ont montré que la cristallisation est favorisée, à température ambiante, pour des concentrations de réactifs relativement basses et dans un mélange dont le pH est optimum. Des monocristaux de HLaP2O7·3H2O et HGdP2O7·3H2O ont été obtenus de longueur respectives 150 µm et 700 µm. L'observation de l'évolution de la croissance de l'hydrate au gadolinium, par microscopie optique, a permis de conclure qu'elle se fait selon le mécanisme de nucléation bidimensionnelle